Lindy Hop!

De moeder der swingdansen

Lindy Hop is de eerste swingdans, de voorloper van alle swingdansen die volgden, zoals Jive, Boogie-Woogie en Rock'n Roll. Lindy Hop wordt gedanst op swing-jazzmuziek uit het big-bandtijdperk. Lindy Hop is zowel een partnerdans (een leider leidt de volger / de volger volgt de leider) als een jazzdans (kleine korte choreografiŽen, individueel in een groep, zonder partner). De Lindy Hop kende haar hoogtijdagen van 1927 tot de vroege jaren '40.

Wat is swingdans?

Swingdans is de verzamelnaam voor dansen als de Lindy Hop, de Boogie-Woogie, Rock'n Roll en Jive maar ook het ouderwetse jukebox-swingen van de jaren 50 en 60. Zelfs (niet-swing)dansstijlen als Hip Hop, Break Dance en Urban/Street Dance van tegenwoordig hebben in hun roots elementen van de Lindy Hop zitten. Lindy Hop is de eerste en oudste swingdans.

Hoogtijdagen: de jaren '30

Lindy Hop is ontstaan in late jaren '20 van de vorige eeuw, en vierde zijn hoogtijdagen in de jaren '30. De Lindy Hop komt vanuit de bevolking van Harlem, Manhattan, New York. Lindy Hop is geevolueerd uit de veelal individuele dansen als Charleston en Tapdans, en de partnerdansen als foxtrot en wals uit het oude Europa. Het was de eerste dans die de nieuwe (afro-)amerikaanse met oud-europese dansprincipes wist te combineren: improvisatie & ritme met structuur & partnerschap.

Jaren '40: de muziek verandert

Gedurende de eerste helft van de jaren '40 veranderde de muziek van swingjazz naar boogie-woogie en bepop, waardoor de Lindy Hop langzaam aan verdween. In de plaats daarvan ontstonden dansen als Boogie-Woogie en Rock'n Roll die later weer in de stijldans Jive evolueerden. Deze dansen pasten qua cadans en ritme beter op het veranderde ritme van de muziek.

Lindy Hop staat weer op!

In de jaren '80 is de Lindy Hop weer in zwang geraakt, doordat enkele enthousiastelingen in de VS enkele van de oude Lindy Hoppers uit de jaren '30 vroegen hun les te geven. Sindsdien wordt de Lindy Hop ondertussen weer wereldwijd gedanst, en is er bijna elk weekend wel ergens te wereld een Lindy-Hopdansweekend te vinden.