Swinging Jazz: dans en muziek

Wat is het verschil tussen lindyhop, boogie-woogie, rock'n roll en andere swing dansen?

Het verschil zit voornamelijk in de muziek, en daardoor ook in het karakter.

Lindy Hop wordt gedanst op swing-jazz, big band muziek, Boogie-Woogie op boogie-woogie muziek en Rock'n Roll op rock'n roll muziek. De overlap tussen Boogie-Woogie en Rock'n Roll is vrij groot. Er is ook wel muziek die voor zowel lindy als boogie geschikt is, maar er is bijvoorbeeld muziek die perfect is voor Lindy, die echter totaal niet werkt voor boogie, en andersom.

Basispas: 8-tellen i.p.v. 6-tellen

De lindy hop basis pas kent 8-tellen, omdat de swingjazz muziek in 'zinnen van 4x8' plaats vindt. De cadans, de vibe het ritme van de dans voelt daardoor heel anders aan dan bij andere swingdansen. Het is meer jazz dan rock'n roll. De basis is: stap stap triple-stap, stap stap triple stap. Het ritme in telling: 1, 2, 3en4, 5, 6, 7en8. De meeste overige swingdansen in Nederland hebben een basis van 6-tellen omdat de muziek waarop ze dansen dat toestaat (o.a. jive, boogie-woogie, rock'n roll). Bijv. triple-step triple-step stap stap (1en2, 3en4, 5, 6), of stap stap triple-step triple-stepVooral bij de rollende pianoboogies, maakt het niet uit dat je over de maatgrens (elke maat is 4 tellen) heen danst. De omslag naar lindy maakt dat het wegvallen van de dubbele trippelstep uit de 6-tellen basis, voor een al ervaren swingdanser altijd even wennen is. Maar na een paar weekjes valt de nieuwe basis al gauw op zijn plek.

Ruimte voor improvisatie en muzikaliteit

Omdat de basis 2 extra tellen heeft, is er feitelijk meer tijd tijdens een basis, dus meer ruimte om iets te doen, voordat je weer overnieuw begint. Die twee extra tellen worden in de Lindy vaak gebruikt voor improvisatie en versieringen die je los van elkaar of juist samen doet. Dat maakt de Lindy Hop een ongelofelijk interessante dans, waarin veel ruimte voor spontaniteit, improvisatie is en ruimte om er je eigen stijl in te verwerken en je eigen draai aan te geven.

Tijdsperiode waarin de stijl ontstond

De verschillende muziek-stijlen komen elk uit een andere periode in de geschiedenis. De swingjazz uit de jaren '30, de boogie-woogie uit de jaren '40 en de rock'n roll uit de jaren '50. Het karakter van die perioden was anders, de kledingstijl, de mode en de muziek ook. Bij de Lindy Hop, zie je in de nostalgische kleding dus meer 'keurige meisjes'-outfits en 'Zoot Suits' voor de heren uit de jaren '30 en '40, en ook wel wat jaren '20 charleston kleding van de 'Roaring 20s'. Je ziet dus weinig 'stoere boppers', met omgeslagen blue jeans, en geen suikerspin kapsels of petticoats.

De sfeer

Met de andere tijdsperiode als oorsprong en andere muziek is de sfeer dus ook anders. Veel van de etiquette in Lindy Hop komt rechtsstreeks uit de jaren '30, je vraagt je partner ten dans. Je bedankt je partner na de dans voor je afscheid neemt en naar je volgende danspartner op zoek gaat. Tijdens de dans behandel je partner galant en charmant. Je zult op lindy hop feesten zien dat er niet gerookt wordt en weinig alcohol gedronken wordt, want improviseren terwijl je aan een partner vast zit en alcohol gaat niet goed samen.

De attitude

Vrolijk, maf, geinig, af en toe wellicht een tikkie gestoord, maar vooral erg leuk. De beste remedie tegen een dip of een vermoeiende werkdag!