Veelgestelde Vragen - FAQ

Wat is Lindy Hop Eindhoven?

Een groep Lindy-Hopliefhebbers uit Eindhoven en omstreken. We hebben dansers uit Eindhoven, Nuenen, Son, Best, Valkenswaard, Vught, Rosmalen, Tilburg, en zelfs al uit Breda, Zundert, Nijmegen, Arnhem, en Sittard gehad.

Lindy Hop Eindhoven (LHE) geeft meer het gevoel van een vereniging dan van een dansschool. LHE is geen dansschool, maar een stel enthousisaste hobbyisten die elkaar gevonden hebben in hun lol voor de dans Lindy Hop. Ze lessen samen en gaan geregeld in (sub)groepjes naar allerlei nationale en internationale lindy hop activiteiten toe. Denk daarbij aan dansfeesten, dansweekenden, dansworkshops, dansvakanties, en/of jazzfestivals. LHE en geeft alleen les op de dinsdag- en donderdagavond les.

Lindy Hop Eindhoven is langzaamaan ontstaan, maar begon klein en kneuterig in de zomer van 2001, toen Michel en Eline hun hoofden om de hoek staken bij de zaal waar Robert en Chantal voor zichzelf aan het oefenen waren.

Door Michel en Eline's enthousiasme en op hun verzoek zijn Robert en Chantal begonnen hen Lindy Hop les te geven. Over de afgelopen jaren werd die groep langzaamaan steeds groter en na wisselende locaties en samenstelling is er in 2009 een vaste kern van ca 20 dansparen waar elk jaar een paar nieuwe bij aanhaken.

top

Wie zijn de docenten van Lindy Hop Eindhoven?

Robert en Chantal Robert Cullen en Chantal Woltring geven sinds de start van Lindy Hop Eindhoven alle lessen op de donderdagavond. In 2009 vonden zij tot hun grote blijdschap onder hun meest gevorderde studenten Hans Scholz en Dorrie van der Palen enthousiast om op dinsdagen les te gaan geven.
Hans  en Dorrie Zowel voor Robert & Chantal, als voor Hans & Dorrie geldt dat ze met een enorm enthousiasme voor deze dans les geven en de Lindy Hop vooral beschouwen als een dans waarbij de techniek van het leiden en volgen de basis is voor heerlijk dansen, improviseren, en muzikaal met je danspartner bezig zijn. Ze hanteren meer een visie vanuit goed kunnen dansen op de vloer tijdens het vrij dansen, dan dat het nou om pasjes of choreografiën gaat. Dat is van ondergeschikt belang.


Alle vier hebben ze nationaal en internationaal vele workshops en danskampen bezocht, gelest bij de wereldtop en een grote discipline laten zien in het zichzelf ontwikkelen tot internationaal gewaardeerde en uiterst vaardige Lindy Hoppers.

top

Wat voor schoenen/kleding heb ik nodig?

Heren schoenen: plat, gladde hardleren zool.Platte schoenen met leren zolen, voor dames ook liefst plat, geen hoge hakken. Glad genoeg om op de bal van je voet te kunnen draaien, stroef genoeg om op de zijkant en hak van je voet mee te kunnen afzetten. Schoenen die je goed zitten, comfortabel zijn en enigzins steun geven. Charactère schoenen zijn voor dames heel geschikt. Te vinden in balletwinkels. Hèt merk onder swingdansers (leiders en volgers) is momenteel Aris Allen, alleen via het internet te verkrijgen. Dames schoenen: leren zool, liefst plat, hooguit lage hak. bandje over de wreef.

Niet te stroef, niet te glad. Stijldans of Jazz-ballet schoen zijn i.v.m. de te dunne suede zool en gebrek aan steun meestal niet geschikt. Tennisschoen en (dans)sneakers zijn veelal te stroef.


top

Ik heb geen danspartner, kan ik me toch aanmelden?

Ja, hoor, je kunt je zonder partner aanmelden.

Tijdens de les rouleren we van partner, dus je hebt geen vaste partner nodig. Wel moet het aantal volgers en leiders ongeveer bij elkaar in de buurt blijven. Dus met partner kun je er bijna zeker van zijn dat je mee kan doen, en als ´single follower´ of ´single lead´ is het afhankelijk van de aanmeldingen van andere enkelingen. Lindyhop is grotendeels een partnerdans, dus je hebt zowel volgers als leiders nodig om te kunnen leren lindyhoppen.

top

Ik heb geen danservaring, kan ik me toch aanmelden?

Ja hoor, meldt je gewoon aan.

Wij hanteren het principe dat je niet weet of het wat voor je is, totdat je het uitgeprobeerd hebt, en we hebben zowel ervaren dansers uit andere disciplines als mensen zonder enige danservaring. We starten in januari altijd met een korte cursus van 10 lessen, om jezelf de kans te geven te ontdekken of Lindy Hop wat voor je is, zonder meteen een half jaar of een jaar aan een cursus vast te zitten. Onze ervaring leert overigens, dat het zowel voor- als nadelen heeft om met ervaring binnen te komen: je bent al bewuster van je lijf, maar je hebt ook dingen af te leren die je uit andere dansdisciplines meeneemt (salsa, tango, stijldansen, ballet etc).

top

Ik heb al danservaring, kan ik meteen met gevorderden meedoen?

Dat raden we meestal af, in een enkel geval kan het wel. Neem even contact op, dan overleggen we.

Onze ervaring is dat de meeste ervaren dansers geen lindy hop ervaring hebben, en ook als je een ervaren swingdanser of stijldanser bent, blijkt het heel nuttig, nodig zelfs, om van de grond af aan je lindy hop vaardigheden op te bouwen. Vaak heb je als ervaren danser gewoontes ontwikkeld die goed passen bij de stijlen waar je uit komt, maar die voor een deel afgeleerd dienen te worden voor lindy hop. Daarnaast is het zo dat veel beginnende lindy hoppers de basiscursus graag enkele keren over doen.In tegenstelling tot de meeste dansscholen, proberen wij het lestempo een stuk hoger te leggen, namelijk op workshop niveau. Omdat wij graag zien dat lindy hoppers ook buiten de wekelijkse les, naar internationale workshops gaan om van topdocenten te leren. Dat is ook voor beginnende lindy hoppers mogelijk, en heel leuk.

top

Ik wil alleen met mijn eigen partner dansen. Moeten we persé mee rouleren?

Wij kunnen het je natuurlijk niet verbieden, maar wij raden onze leerlingen altijd ten sterkste aan om wel mee te rouleren, ook al voelt het in het begin onwennig aan en wat ongemakkelijk.

Over de hele wereld is het in de lindy hop gebruikelijk tijdens de les van partner te rouleren. omdat je er sneller door leert, en omdat je leert je aan verschillende partners aan te passen. Het leuke is ook dat je binnen no-time andere mensen leert kennen, en de sfeer in de groep daarmee heel snel heel prettig wordt. Eigenlijk zeggen wij dat de enige reden om niet mee te rouleren is dat je er anders mee stopt, en we raken je liever niet kwijt, dus dat zou zonde zijn, dus accepteren we het, maar liever zouden we je zien rouleren. De ervaring leert dat meestal met een paar keer rouleren, iedereen er aan gewend raakt, en het initiele ongemak volledig verdwijnt.

top

Ben ik te jong/oud om me aan te melden?

Lindy hoppers zijn er van alle leeftijden: vanaf een jaar of 10 tot over de 90. Of je jezelf te oud acht of te jong, dat kan je alleen zelf beslissen. Wij vinden leeftijd totaal onbelangrijk.

De leeftijden in onze lesgroepen lopen van 20 tot 70 jaar, met de meesten tussen de 25 en 40. Het enige dat telt is of je zonder last van je lijf te krijgen kunt bewegen. We hebben mensen die blaken van gezondheid en mensen met astma in de groep gehad. Net als bij fietsen, lopen of aerobics, kan je ook bij Lindy Hop zelf bepalen hoe actief en of fanatiek je danst. Wat rustiger en ontspannener, of flink er tegen aan en snel. Dat bepaal je zelf.

top

Ik ben een vrouw en wil leiden/man en wil volgen. Kan dat bij jullie?

Ja hoor, dat kan. Ons maakt het totaal niet uit welk geslacht welke rol kiest. Zolang we maar ongeveer even veel leiders als volgers hebben.

Wij raden het onze gevorderde leerlingen zelfs aan om ook de andere rol te leren, als daar interesse voor is. Je wordt een betere volger, als je ook weet wat het is om te leiden. Je wordt een betere leider, als je ook weet wat het is om te volgen. Internationaal is het bij de wat gevorderde dansers in de lindyhop zelfs heel gebruikelijk om ook de andere rol te leren. Dus je ziet zowel lindy-hopparen dansen met een man als leider en een vrouw als volger, alsook met een vrouw als leider en een man als volger, alsook twee vrouwen danwel twee mannen samen dansen.

top

Waar kan je lindy hop dansen?

Op door Lindy Hoppers georganiseerde dansavonden, tea-dances (dansmiddagen), op jazzfestivals en bij optredens van geschikte bands als er dansruimte is. Een overzicht van wat er in Nederland te doen is is altijd te vinden via de 'events'-pagina van www.lindyhop.nl waar de agenda bijgehouden wordt door vrijwilligers. Iederen die iets geschikts hoort of achterhaalt voor Nederlandse Lindy Hoppers geeft het door aan events@lindyhop.nl.

Naast de dans-dagdelen zoals hierboven geschetst, bestaan er in "de regio" West-Europa ook de nodige weekend-evenementen. Vaak op een reisafstand van niet meer dan 2 a 3 uur. Denk aan dansworkshops, waar je 2 hele dagen les krijgt van internationale topdocenten en 's avonds dansfeesten hebt: bijvoorbeeld de Amstedam Lindy Hop Workshop die elk jaar in april gehouden wordt in het weekend voorafgaand aan konninginedag. Of denk aan zogenaamde Lindy Hop Exchanges, waar je vaak 3 dagen kunt dansen van de vroege avond tot de vroege ochtend, met veel internationale bezoekers en overdag de stad die je bezoekt kunt bezichtigen. Zo is de Amsterdam Lindy Exchange elk jaar eind juni, meestal het weekend voorafgaande aan de start van het 4 a 5 (!) weken durende Herrang Dance Camp in Zweden, ca een uur buiten Stockholm.

top

Waar vind ik de choreografie van jazzroutines als de Shim Sham, en de Jitterbug Stroll?

Onze Lindy Hop dansvrienden van Swing'in Utrecht, Arjen, Annette en Jojanneke, hebben op hun website diverse choreografieën staan. Daar zijn ze veelal te vinden: www.swinginutrecht.nl

top